Programma

19 oktober 2020:

Ochtend/ middag Iedereen komt op eigen gelegenheid naar Berlijn.
Tussen 13.00 en 15.00 zullen wij op Hauptbahnhof aanwezig zijn om degenen die met de trein komen te ontvangen en wegwijs te maken in het reizen met de metro. Vervolgens is er tijd om bagage naar de hotels te brengen.
18.00u Gezamenlijke avondmaaltijd in een restaurant
19.00u Avondprogramma: kennismaken, introductie-avond Bonhoeffer

20 oktober 2020

Ochtend We maken een wandeling door de wijk Grunewald, de wijk waar Dietrich een groot deel van zijn leven woonde. We staan hier met name stil bij zijn familie en zijn jeugd, tot hij 17 jaar oud was. Lunchen doen we ergens onderweg.
Middag We brengen een bezoek aan het ‘Bonhoeffer haus’, het huis waar zijn ouders op het laatst woonden en waar Dietrich werd opgepakt en gevangen genomen.
Avond We eten met elkaar in een restaurant en staan stil bij wat we die dag gezien hebben en zoeken verbindingen met ons eigen bestaan.

21 oktober 2020

Ochtend We maken een wandeling/ ov tour langs plekken die te maken hebben met zijn studie. We bezoeken de Zionskirche waar hij hulppredikant was en gaan naar de begraafplaats waar een gedenksteen voor hem ligt. Ondertussen staan we stil bij zijn studie, de plekken waar hij tijdens zijn studie terecht kwam en bij zijn eerste stappen in het predikanten vak.
Middag Vrije tijd
Avond We eten gezamenlijk in een restaurant en staan stil bij onze eigen christelijke identiteit.

22 oktober 2020

Ochtend We maken een wandeling langs diverse plekken, o.a. de kerk waar hij tot predikant werd bevestigd, de voormalige Gestapo gevangenis waar hij een tijdje gevangen zat en het gebouw van de Abwehr, waar hij werkte. Ondertussen krijgen we een beeld van het leven van Bonhoeffer tijdens de machtsperiode van Hitler en de keuzes die hij maakte in deze tijd.
Middag Vrije tijd
Avond We eten gezamenlijk in een restaurant en spiegelen de indrukken van deze dag aan ons persoonlijk leven.

23 oktober 2020

Iedereen gaat op deze dag weer zijns of haars weegs.

Met degenen die in de middag vertrekken, kunnen we ’s morgens nog iets gezamenlijks doen.